Skiftande radonsatsning i länets kommuner

Gränsvärdet för radon inomhus sänktes i förra veckan, men satsningen på radonsanering ser olika ut i länets kommuner.

Satsningarna på radonsanering ser väldigt olika ut i länets kommuner.

Villaägare kan söka bidrag från länsstyrelsen för att radonsanera. Bidraget ska fungera som en morot för att få fler att sanera. Flerfamiljshus, skolor och så vidare, där kommunen ofta är fastighetsägare, är inte bidragsberättigade.

Det man kan se är att invånarna några kommuner är bättre på att söka bidrag.

Bo Bertilsson på länsstyrelsen berättar att de flesta bidragssökarna kommer från Västerås, fler än vad som skulle stå i proportion till att det är den största kommunen.

Hallstahammar, Surahammar och Köping är bättre än övriga länet, men så finns det också mer radon i marken i södra länet.

- Självklart är det så att om kommunen har varit aktiv, så blir det bättre intresse. Västerås är en föregångare; första mätningen är gratis och man gör en uppföljning efter två år.

- Men att mäta kostar bara ett par hundra, så de övriga kommunerna i länet ligger efter när det gäller att motivera folk att mäta radonet, säger Bo Bertilsson till P4 Västmanland.

Radon är strålning som inte syns eller luktar, utan bara kan mätas med speciella strålningsmätare. Radon finns naturligt i marken och i dagens täta hus blir det ett problem, eftersom strålningen kommer upp genom otätheter i grunden och sedan blir kvar i huset.

Radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning; ungefär 500 personer insjuknar varje år. Ett problem är att det tar väldigt lång tid att bli sjuk, 15-40 år, och därför är det svårt att få husägare att ta tag i sanering.

Bo Bertilsson tror också att en del inte vill riskera att huset får ett sämre värde när det ska säljas, och därför undviker att mäta radonhalten.

Socialstyrelsen sänkte förra veckan ränsen för hur mycket radon det får finnas inomhus, från 400 Bequerel/m3 till 200 Bequerel/m3.

Det kan, enligt Bo Bertilsson på länsstyrelsen, vara ett försök att snabba på saneringstakten i landet; nära 500 000 hushåll i Sverige har radonhalter över riktvärdet. Ungefär 1 000 per år saneras.

Fortsätter man i samma takt kommer det alltså att ta 500 år innan alla hus sanerats. Socialstyrelsen har satt som mål all alla skolor ska vara sanerade 2010 och alla bostadshus 2020, ett mål som kommer att bli svårt att uppnå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista