Inga förändrade rutiner trots patientmisshandel

Händelsen då en kvinna misshandlades av en medpatient på Centrallasarettet i Västerås beklagas av chefen för medicinkliniken. Trots det tänker man inte ändra några rutiner.

Det var i måndags som en äldre kvinna med hjärtbesvär blev misshandlad av en medpatient på Centrallasarettet i Västerås.

Mannen tog stryptag och kastade ner henne på golvet, så att hon bröt armen och fick skador i huvudet.

- Vi beklagar naturligtvis den händelse som har inträffat, säger Rolf Jansson, klinikchef på medicinkliniken, till P4 Västmanland.

- På våra akutvårdavdelningar vårdas det ju patienter med många olika sjukdomar, och en del av de patienterna är förvirrade eller har på andra sätt svårt att ta ansvar för sig själv och ta ansvar för sina handlingar.

Rolf Jansson menar att man som patient ändå kan känna sig trygg på avdelningen, eftersom det  inträffade var en mycket ovanlig händelse.

Mannen som misshandlade sin medpatient är nu överförd till den psykiatriska kliniken.

Händelsen kunde inte förutses, och man har inte gjort någon missbedömning när man lade in mannen på Centrallasarettet, menar Rolf Jansson:

- Patienten var ju inte aggressiv när han kom in, utan det utvecklades under vårdförloppet.

Trots misshandeln blir det ingen ändring av rutinerna.

- Nej, man kan inte ändra rutiner för en enstaka, mycket ovanlig händelse, säger klinikchef Rolf Jansson till P4 Västmanland. 

Det inträffade ska nu anmälas till Socialstyrelsen,enligt Lex Maria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista