Husbåtsentusiast ger inte upp trots protester

Trots nio år av överklaganden och protester har mannen som vill lägga husbåtar i Västerås inte gett upp.

Nu har det gått nio år sedan planerna på att lägga husbåtar vid Tegeludden i Västerås presenterades för första gången.

Men initiativtagaren, Stefan Quist, har inte gett upp hoppet. Trots massiva protester från de närboende tror han fortfarande att bygget av husbåtarna kommer att bli av.

- Bostäder av den här typen behövs för att sätta Västerås på kartan, men det är synd att det tagit så’n tid, säger Stefan Quist.

Redan 1995 började han kolla upp om det fanns något intresse från kommunens sida att ha husbåtar vid Tegeludden i Västerås.

1999 gav byggnadsnämnden honom ett positivt förhandsbesked, som gav Quist rätt att bygga fyra husbåtar med 120 kvadratmeters boyta i två våningar längs med piren vid Tegeludden.

Då började protesterna rasa in från de närboende, som menade att deras närmiljö och möjlighet till friluftsliv kraftigt skulle försämras, men både Länsstyrelsen, länsrätten och Miljödomstolen gav kommunen rätt.

Nu ligger ärendet hos Kammarrätten, som inte ens hunnit bedöma om man tänker ta upp ärendet över huvud taget.

Stefan Quist har svårt att förstå de boendes protester. Hanmenar att husbåtarna inte kommer att skymma sikten eller vara störande för de närboende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista