Livsmedelskedjor fortsätter sälja miljöfarligt tvättmedel

Butikskedjor som ÖB, Rusta och Lidl fortsätter att sälja många icke miljömärkta tvättmedel, det visar en undersökning som Svenska naturskyddsföreningen publicerar idag.

Föreningen har besökt över 200 butiker på 50 orter.

Eva Eiderström är avdelningschef på naturskyddsföreningen - hon säger att ett av de tvättaktiva ämnena i de icke miljömärkta tvättmedlen som förkortas L A S är mycket miljöfarligt.

- Kommer det ut i vattnet är det akut giftigt, säger hon.

Eva Eiderström menar också att konsumenterna blir lurade, när lågpriskedjor som Lidl, Rusta och ÖB säljer parallellimporterade tvättmedel i storpack med samma namn som miljömärkta tvättmedel.

De icke miljömärkta tvättmedlen innehåller ämnen som är dödligt giftiga för vattenlevande organismer. Dessutom är de ofta mindre koncentrerade, konsumenten går alltså hem med ett tvättmedel som tvättar sämre.

Naturskyddsföreningen har besökt över 200 butiker och framför allt är det Lidel som syndar men också ÖB och Rusta. Men även Ica har i vissa butiker icke miljömärkta tvättmedel.

- Det är jättetråkigt, Ica har ett bra miljöarbete i andra samarbete, så det känns som om de inte har riktig koll på vad butikerna gör, säge Eva Eiderström.

De flesta konsumenter vi träffar utanför en Lidlbutik vill inte köpa tvättmedel där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista