Boende på vattnet oroar boende på land

Stefan Quist vill fortfarande lägga husbåtar på Tegeludden i Västerås, trots nio år av rättsliga processer. Men de närboende, som protesterar, ger inte upp.

Ärendet ligger nu hos kammarrätten, som ska fatta beslut i frågan.

En av de som bor på Tegeludden är Tony Bjurman. Han är rädd att själva parken och piren ska privatiseras, så att alla de människor som inte bor på Tegeludden, men som ändå kommer dit och har picknick och fiskar, ska stängas ute.

- Stan pratar om att öppna Mälaren och släppa ner folk till vattnet, men jag tror att de här fyra båtarna, familjernas bilar och allt som kommer till, sakta men säkert kommer att lägga beslag på den där delen av parken, säger Tony Bjurman.

Företagaren Stefan Quists vill bygga fyra husbåtar som ska ligga längs med den södra piren ner mot Björnön.

Båtarna ska ha två våningar med 60 kvadratmeter per våning och husbåtarna kommer att kosta mellan 2,5 och 3 miljoner kronor styck.

Quist har svårt att förstå de närboendes kritik och tror att det ligger något annat bakom deras protester.

Men de närboende menar att det framför allt handlar om en rädsla att parken och piren ska privatiseras, så att allmänheten inte längre kan fiska och ha picknick i området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".