Hallstahammar

Kantzowska byter skepnad

"Det blir en nystart"
1:34 min

Kantzowska gymnasiet blir kvar, men med minskad kostym och nytt namn. Det beslutade Hallstahammars kommunstyrelse igår. De teoretiska programmen försvinner och kvar blir de praktiska.

Kommunalrådet, socialdemokraten Catarina Petterson berättar att det nya gymnasiet innehåller bland annat bygg, el och industri. Därtill kommer det individuella programmet IV samt ridsportsprogrammet på Strömsholm vara kvar, men de teoretiska programmen försvinner.

Tanken är också att de praktiska programmen ska samarbeta med det lokala näringslivet.

Catarina Pettersson berättar att de som just nu pluggar på ett teoretiskt program på Kantzowska kommer bli erbjudna plats i Västerås.

I den bantade skolan försvinner minst 25 tjänster samt att skolans lokalyta också ska minska ordentligt.

Monica Ridderström Kristdemokratisk oppositionspolitiker röstade mot den här omstarten av en bantad skola. Alliansen i Hallstahammar vill nämligen lägga ner hela skolan.  De menar nämligen att är för dyrt och ungdomarna vill hellre åka in till Västerås för sin skolgång.

Nu verkar det dock bli en omstart av gymnasieskolan, 26 april ska kommunfullmäktige klubba beslutet

Vad kommer den nya skolan heta?

– Det är inte klart ännu, berättar Catarina Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".