Facket anmäler Ryan Air

Västerås flygplats anmäls till konkurrensverket gemensamt av fackförbunden transport och tjänstemannaförbundet HTF. Förbunden vill veta om flygplatsen ger flygbolaget Ryan Air bättre villkor än andra bolag som flyger på Västerås och om det i sådana fall innebär en begränsning av konkurrensen.
Tidigare har SAS hotat med att gå till konkurrensverket om inte flygplatsen offentliggör vilka villkor Ryan Air har. Västerås flygplats, som till 60 procent ägs av Västerås stad, har hittills hänvisat till att det handlar om affärsavtal och att sekretess råder. Västerås flygplats slåss bland annat med privatägda Skavsta flygplats utanför Nyköping för att få Ryan Airs flygningar. Att facket nu engagerar sig bottnar i Ryan Airs uttalade ovilja mot fackliga organisationer. För drygt en vecka sedan rapporterade SVT:s Tvärsnytt att Ryan Air har krävt stöd på många miljoner kronor, bland annat en miljon kr i marknadsföringsstöd, 80 procents rabatt på start- och landningsavgifterna och att få betala 10 kronor per passagerare i stället för de 110 kronor per passagerare som till exempel SAS får betala.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".