Här längs Svartån kommer poliserna att jogga.

Joggande poliser ska skapa trygghet

"Vi ska bara finnas här för allmänheten"
1:40 min

För att öka tryggheten för motionärer längs Svartån i centrala Västerås ska polisen ut och springa. Med gula västar som det står "polis" på ska de jogga och skapa lugn för andra Västeråsare som vill ge sig ut i spåret.

– Nu när värmen börjar komma börjar vissa människor dricka alkohol innanför cityringen vilket inte är tillåtet och det kan ge en ökad obehagskänsla, så vi ska försöka få bort den och få fler att komma ut och nyttja motionsslingan längs Svartån, säger Patrik Söderhjelm på Västeråspolisen.

– Har det inträffat något här?

– Nej vad jag vet så har det ju inte hänt än och förhoppningsvis kommer det inte att hända heller, utan vi ska bara finnas här för allmänheten.

Det är vid Svartån i Västerås, från Biskopsgatan bort till Vallbybron som poliserna kommer att springa. Den som vill vara säker på att få sällskap av poliser på springturen kan välja tisdagkvällar mellan 18 och 19.30, sedan kommer det också att finnas poliser ute sporadiskt vid andra tidpunkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".