Många elever ställde arga frågor under mötet på Folkets hus i Hallstahammar. Foto: Maria Edlund/SR Västmanland
Hallstahammar

Starka känslor på mötet om Kantzowska

"Det är vår framtid det gäller"
1:43 min

Nu har eleverna på Kantzowska gymnasiet i Hallstahammar informerats om beskedet att samtliga teoretiska program på skolan läggs ner. Många elever var så arga att de grät efter mötet och de var besvikna över att inte politikerna var där.

Två av eleverna på plats vid mötet var Sara Dahlberg och Lisa Karlsson.

– Vi blir behandlade som objekt, inte människor. Det är vår framtid det gäller, vårt sista år, våra avgångsbetyg, säger Lisa Karlsson.

– Det ska bli vårt jobb resten av våra liv. Då skickar de iväg oss och så blir det ett osäkert sista år för oss, säger Sara Dahlberg.

Det var starka känslor efter informationsmötet. På grund av det har skolan ett tillsatt ett elevvårdsteam som finns där för de elever som behöver stöd.

Politikerna i Hallstahammar har bestämt att bara behålla de yrkesinriktade programmen på Kantzowska gymnasiet - bygg, vvs, industri och elprogrammet.

Samtliga teoretiska program läggs ner, samhäll, barn och fritid, naturvetenskap och särgymnasiet, på grund av de har för få sökande.

Under mötet försökte gymnasiechef Lars Jonsson förklara varför de elever som skolan har idag inte får gå klart i Hallstahammar. Man är rädd för att lärare ska sluta och att kvalitén ska försämras. Men det svaret accepterades inte av eleverna.

Även under lärarnas informationsmöte i morse grät en del, lärare som arbetat i över 30 år vet inte om de har något jobb i höst.

En av dem är Sten Hallin, som har jobbat som lärare i 31 år.

– Det är inte bra, det känns tråkigt, säger han.

Sten Hallin vet inte vad det här kommer att innebära för just honom. Men han är inte nöjd med hur politikerna skött det hela.

– Man har inte gått tillräckligt grundligt till väga och tagit reda på vad det här innebär för eleverna och för Hallstahammars kommun, säger han.

Politikerna fattar beslut den 26 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".