Många skolor kan tvingas lägga ned när staten tar över

En rad skolor i länet kan tvingas stänga till nästa höst. Anledningen är att påbyggnadsutbildningar kommer att försvinna och om skolorna inte hittar nya samarbetspartners eller huvudmän kan de bli tvungna att slå igen.

Utbildningarna är till för att ge vuxna en vidareutbildning som leder till en ny nivå inom deras yrke, eller till ett helt nytt yrke.

Idag är det kommunerna som driver påbyggnadsutbildningarna, men från och med 2005 ska staten ta över. Utbildningarna måste då gå över i andra former. Vissa går till folkhögskolor eller kvalificerade yrkesutbildningar och blir statliga. Men av olika anledningar fungerar inte sådana lösningar för alla.

För Stilmöbelskolan i Östervåla som vidareutbildar möbelsnickare från hela landet ser det mörkt ut och skolan kan tvingas att lägga ned.

- Det finns en risk. Vi måste hitta på någon ny form för skolan och har inte något klart vad det kommer bli. Men vi får ju hoppas att på något vis få till det så vi kan fortsätta, säger Uno Eriksson på Stilmöbelskolan i Östervåla.

Idag finns det 21 påbyggnadsutbildningar i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista