Kritik mot myggbesprutning

Boende i Nedre Dalälven riktar nu kritik mot att områden ska besprutas för att bli av med mygg. Det finns för stora risker med det bekämpningsmedel som ska användas, menar man, och problemet med mygg är inte alls så stort att man behöver bespruta.

Mats Forsblad som bor i By utanför Avesta och Dag Nilsson som är lantbrukare på samma ställe säger till Sveriges Radio att allt krångel med besprutningen inte är värt besväret bara för att få bort några mygg.

Det krångel de syftar på är att Kemikalieinspektionen säger att boskap måste hållas borta från marken i fjorton dagar efter besprutningen. Det kan max besprutas tre gånger per år, vilket betyder att det kan bli upp till sex veckor som lantbrukarna måste flytta på sin boskap. Det leder till att de bland annat måste få ersättningsbeten och ersättas för uteblivet miljöstöd.

Dessutom menar de två att det finns så mycket osäkerhet kring hur mycket det här medlet, BTI, egentligen skadar området och djuren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".