Emmy Kullinger, Amanda Jonasson och Emelie Ojala, som alla går i trean på Carlforsska gymnasiet. Foto: Terje Lund/SR Västmanland

Sista dagen att söka till högskolan

"Fler och fler vill börja läsa"
1:32 min

I dag, 15 april, är sista ansökningsdagen för högskolestudier. Innan midnatt ska man ha hunnit bestämma sig ifall det blir studier och i så fall vilken inrikting.

– Jag har inte sökt än, för jag vet inte om jag vill söka nu till hösten eller till våren. Så jag får nog vänta till i eftermiddag och se, säger Emelie Ojala, som går i trean på Carlforsska gymnasiet.

Söktrycket är stort under de sista dagarna enligt VHS, Verket för högskoleservice, och det är fler än vanligt som bestämmer sig i sista stund.

Dessutom är det fler än vanligt som söker till högskolan. Den trenden kommer att hålla i sig, säger Mikael Lindberg, central studievägledare på Mälardalens högskola.

– Det har varit en stor kull nu från gymnasieskolan som har gått ut. Nu börjar kullen bli lite mindre, men i år tror vi att det kommer att öka lite mer för vi ser en trend på att det är fler och fler som vill börja läsa, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".