Misshandlade uppmanades av SOS Alarm att ta taxi

Två pojkar, 17 och 18 år gamla, blev natten till i fredags rånade och misshandlades så svårt att de blev medvetslösa. Men när de kom till sans och kunde ringa SOS-alarm fick de svaret ”Ta en taxi hem”!

Det var natten till i fredags som Robin Westman och hans kompis Viktor Kumlin kom åkandes på moped när de mötte en grupp jämnåriga. Plötsligt slets de av i farten och båda förlorar medvetandet då de faller i marken. När de kommer till sans och får av sig sina hjälmar blir de attackrade och misshandlade och blir åter medvetslösa. När de vaknar är mopeden och gänget borta. Robin försöker flytta Viktor, som är svårt skadad i benet, från cykelbanan men lyckas inte och inser att han måste ringa efter hjälp.

Killarna hade kontantkortstelefoner som inte var laddade, men till SOS-alarm ringer man gratis. På larmcentralen ber man om Robins personuppgifter och en redogörelse för vad som hänt, men därefter blir det enligt pojkarna stopp:

- Jag ringde och sa att Viktor hade brutit benet och att vi blödde och att de måste komma, men då sa de att vi skulle ta en taxi. Sen ringde vi igen men då sa de bara ”är det ni nu igen”, berättar Robin.

- Då kändes det väl inte så mycket för vi var ju chockade och så. Nu i efterhand tycker man att om de hade kommit på en gång, som de ska, hade de kanske fått tag på de som gjorde det, fortsätter han.

Att de sedan fick hjälp var bara tur. En kompis till killarna ringde till deras mobiltelefoner och de kunde berätta vad som hänt. Hon ringde i sin tur Viktors pappa som hämtade pojkarna och körde dem till akuten.

På SOS vill man än så länge inte uttala sig om vad som har hänt.

- Vi har bestämt att vi ska göra en utredning om vad som hänt och vad som verkligen har sagts i samtalet. Jag kan inte kommentera ärendet innan utredningen är klar, säger Tony Karlsson, driftschef på SOS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".