Felaktigheter i ansökningar om myggbesprutning

Felaktigheter har upptäckts i ansökningarna om myggbekämpning kring Nedre Dalälven. Tärnsjöborna får rådet att se upp!

Myggbekämpningen innefattar områden i Uppland, Västmanland och Gästrikland.

Men de boende i trakten kring By, vid Avesta, har börjat oroa sig för myggbekämpningen kring Nedre Dalälven. De menar att medlet som ska användas kan vara farligt, och att ovissheten inte är värt besväret bara för att få bort några mygg om året, som de uttryckte det.

Nu har de hittat några fel i ansökan som NEDAB, företaget som står bakom projektet, skickat in till Kemikalieinspektionen.

- Vår uppfattning har ju varit att ansökan vi har lämnat in har varit komplett, men det kan naturligtvis vara någon del i den som inte är uppdaterad, säger Bo Larsson, projektkoordinator på NEDAB.

I ansökan beskrivs området kring Avesta som fritt från känsliga fåglar som häckar, men de boende i området vet att det häckar fiskgjuspar i området varje år.

- Det hade varit väldigt bra om vi hade fått den informationen till myggprojektet ifrån de boende runt Byn, säger Bo Larsson.

Men han erkänner att det är de som arbetar med myggprojektet som gjort fel, då de saknat vetskap om fåglarna, vilket gjort att ansökan inte blivit komplett.

I ansökan från NEDAB står också bland annat att djuren i området är vana vid flygbuller, och att det därför inte skulle göra något att bespruta med helikopter.  Det är bara det att det inte har hörts ett flygplan här på fyra år...

Och om det finns saker som är fel som man kan hitta så lätt, vilka fel kan det finnas då som inte är så lätta att kolla upp, resonerar de boende i trakterna kring By.

De vill nu varna andra som bor i områden som ska besprutas, till exempel Tärnsjö, Österfärnebo och Älvkarleby. De bör se till att kolla upp de ansökningar som lämnats in om besprutning i deras område.

Efter semestrarna ska NEDAB kolla upp de fel som har pekats ut i ansökningarna, och ha ett möte med boende för att reda ut vissa felaktigheter.

(Reporter: Alexander Gagliano, SR Uppland)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".