Moderaterna kritiska mot sprututbyte

"En osäker verksamhet att driva för skattepengar"
1:08 min

På onsdag ska landstingsfullmäktige ta ställning till en motion från Vänsterpartiet, som vill införa ett sprututbytesprogram i länet, men Moderaterna i Västmanland är starkt emot att narkomaner ska kunna byta ut sina sprutor hos landstinget.

– Landstinget Västmanland ska driva evidensbaserad vård. Frågan kring sprututbyte är inte tillräckligt utredd om huruvida det är evidensbaserat och då känns det som en väldigt osäker verksamhet att driva för skattepengar, säger moderaten Åsa Coenraads, som sitter i landstingsfullmäktige.

Hon tror inte att ett sprututbyte skulle vara till nytta för någon och att det skulle luckra upp synen på narkotikalagstiftningen.

I Sverige finns endast två sprututbytesprogram, i Lund och Malmö. Sedan 2006 finns en lag som tillåter landstingen att starta sådana program, men landsting och kommuner har tvekat.

Här i länet motionerade Vänsterpartiet om detta redan för fyra år sen, men då gick inte motionen igenom.

Nu, sen det blivit maktskifte i landstinget, försöker de alltså igen men Åsa Coenraads tror att Vänsterpartiet kommer ha svårt att få gehör.

– Jag tror att det finns en stor oenighet i de flesta partier utom Vänsterpartiet i landstingsfullmäktige, inom den styrande majoriteten i dag så finns det en oenighet om frågan också precis som det fanns när beslutet togs 2007, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".