DNA ska lösa olösta brott

Ny DNA-teknik gör att polisen i Västmanland ska se över gamla olösta brott.

Ännu är det inte klart hur arbetet kommer gå till, men till hösten ska man se över om man kan komma längre i gamla utredningar med hjälp av den nya förfinade tekniken.

- De gamla brotten kommer vi titta igenom och se om det är några av de ärendena som det finns möjlighet att använda den mer förfinade DNA-tekniken som finns idag än den som fanns då, säger Länskriminalens chef i Västmanland, Torbjörn Larsson.

Larsson vill inte uttala sig hurvida det två år gamla mordet på politikern Pär Axelsson kan närma sig en lösning med hjälp av den nya DNA-tekniken.

Finessen med tekniken är att det nu inte behövs lika mycket DNA som tidigare för att kunna göra en analys. Nackdelen är att det inte är lika tillförlitligt som den vanliga metoden.

Gamla olösta brott i all ära, men enligt Torbjörn Larsson är det till sk vardagsbrott som bilstölder och inbrott som tekniken kommer användas mest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista