Västerås bra på studentbostäder

De som tänker studera på Mälardalens högskola i höst kan få det besvärligt att hitta studentbostäder, i alla fall i Eskilstuna. I Västerås fungerar det bättre.

Trots att Mälardalens högskola ger en så kallad bostadsgaranti kan det krävas en hel del jobb för att få tag på ett rum där man vill.

- Men det fungerar bättre i Västerås än i Eskilstuna, säger Andreas Backlund, ordförande för studentkåren på Mälardalens högskola.

I Västerås finns en gemensam bostadsförmedling dit man vänder sig som student, och där vet man vad som finns ledigt.

I Eskilstuna däremot har alla fastighetsbolag sin egen förmedling, och det upplevs som mycket besvärligare.

Enligt Mikael Lindberg, central studievägledare på högskolan, så skulle en önskan vara att det fungerade likadant i Eskilstuna som i Västerås, med en gemensam förmedling för alla studentbostäder.

Lindberg tycker att det är lättare att prata med dem i Västerås; de ställer alltid upp, medan det i Eskilstuna är problem med samordningen.

I Eskilstuna kommun är det Ulla Villander som är ansvarig för bostadsinformationen till studenterna. Enligt henne finns inga planer på att samordna förmedlingen som i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista