RSMH: "Upprörande att länsstyrelsen anmält hem för psykiskt sköra"

Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, reagerar nu starkt på att länsstyrelsen har anmält ett boende för psykiskt sköra personer till åklagare.

Nu reagerar RSMH:s Västerås-avdelning på Länsstyrelsens anmälan mot ett boende för psykiskt sköra personer utanför Västerås.

Länsstyrelsen hävdar att där bedrivs vård, något som man måste ha tillstånd för att få göra. Men något tillstånd finns alltså inte i det här fallet, och därför har boendet anmälts till åklagare.

Ola Persson, som driver stället, är själv medlem i RSMH och också vice ordförande i Västerås-avdelningen. Han hävdar att hemmet är ett boende, och inte ett behandlingshem.

Ordföranden i RSMH:s Västerås-avdelning, Rolf Andersson, tycker att det är upprörande att länsstyrelsen har anmält boendet:

- Samhället har ju efter psykiatrireformen försökt att låta människor - även psykiskt sköra människor - ta hand om sig själva så gott de kan.

- Och när de nu gör det, när de själva har vat att bo någonstans, och det är ju faktiskt en mänsklig rättighet att bo någonstans, då är det lite märkligt att man försöker jaga ut dem därifrån, säger Rolf Andersson till P4 Västmanland. 

Han menar att det inte bedrivs någon behandling på boendet, utan säger att den vård som kan behövas ges genom kontinuerlig psykiatrisk kontakt, via landstinget.

Andersson känner nu en stark oro för de personer som bor på stället.

- Det här är människor som är svaga, och de har ingen annanstans att ta vägen, säger Rolf Andersson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".