Avvikelser vid flygplats

Västerås flygplats kunde redovisa 17 olika avvikelser under förra året, bland annat plan som flugit för nära varandra i luftrummet ovanför flygplatsen och fåglar som flugit in i flygplans-motorer. Det visar den årliga avvikelserapport som Luftfartsinspektionen får från flygplatsen.
Varje år måste flygplatserna skicka in haverirapporter eller rapporter om avvikelser och tillbud till Luftfartsinspektionen i Norrköping. Innan P4 Västmanland ringde till Luftfartsinspektionen, vände vi oss tillsäkerhetschef Bo Fredriksson på Västerås flygplats. Enligt honom hade inget allvarligt hänt, det allvarligaste var hundar på landningsbanan och personal som kört in i garageportar. Mats Kjell på luftfartsverket ger en helt annan bild av året som gått. Enligt de rapporter som skickats in till verket har det vid fyra olika tillfällen varit incidenter med måsar. Två gånger har måsar flugit in i motorerna på passagerarflygplan. Det kan i värsta fall leda till att flygplansmotorerna går sönder och att planet måste nödlanda. Flera gånger har små privatplan flugit in över flygplatsens luftrum utan tillstånd, en gång medan ett skolflyg var på väg att stiga till 2000 fot. Skolflyget på Hässlö har gått ner på landningsbanan utan tillstånd från flygledartornet. De har även startat och flugit iväg utan tillstånd, Dessutom har större och mindre passagerarflygplan, vid två tillfällen, flugit för nära varandra i luften. Vid en av gångerna var ett mindre plan bara 60 meter från ett större passagerarflygplan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".