Slarv med personuppgifter i länet

Två fall av brott mot Personuppgiftslagen i länet har uppmärksammats av Datainspektionen; ett på Ekebyskolan i Sala och ett inom socialtjänsten i Köping.

I juni fick socialtjänsten i Köping kritik för hur man hanterade sina register, i samband med att Datainspektionen gjorde en undersökning av hela landets sociala nämnder.

Man hade bland annat slarvat med att informera personer om att de hamnat i socialtjänstens register. I registret gick det också att söka på hemadresser. Sådana sökfunktioner får inte finnas, enlig Personuppgiftslagen, PuL.

Nu har man åtgärdat problemen i Köping, men på några punkter har man överklagat till Länsstyrelsen.

För några dagar sedan uppmärksammade Datainspektionen Ekebyskolan i Sala:

- Vi fick uppgifter om att enskilda elevers namn och personnummer fanns på skolans webb-plats, och med hjälp av dem kunde man klicka sig fram till enskilda elevers schema, säger Susanne Karlsson-Isberg, avdelningsdirektör på Datainspektionen.

Eftersom Datainspektionen är tillsynsmyndighet har man nu hört av sig till Sala kommun och begärt en förklaring.

Kommunen har idag plockat bort uppgifterna från hemsidan, men saken kommer ändå att utredas.

- Det handlar ju om att man måste ha rutiner för att se till att uppgifter inte kommer ut, säger Susanne Karlsson-Isberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".