Fornlämningar försenar byggen i Västmanland

Gamla gravar gör att Heby kommuns planerade bygge av villor i Harbo skjuts upp. Först måste en arkeologisk utredning göras, och det händer ganska ofta - särskilt i Västmanland.

När Heby kommun ville bygga flera villor i ett redan befintligt villaområde i Harbo blev det stopp. Länsstyrelsen har nämligen beslutat att området måste letas igenom efter eventuella fornlämningar, innan bygget kan påbörjas.

I beslutet skriver Länsstyrelsen att det finns anledning att tro att det finns flera fornlämningar där, eftersom man redan hittat en del gravar i närområdet.

Att byggen skjuts upp av den anledningen är något som händer byggherrar ganska ofta, särskilt i vårt län.

- Västmanland är hemskt rikt på fornlämningar, överallt här, säger arkeologen Kaisu Anttila på Västmanlands Läns Museum.

Lagen säger att en utredning måste göras om det finns skäl att tro att det finns fornlämningar i området; därför måste många byggen skjutas upp.

Det är den som vill bygga som betalar, så när det gäller villabygget i Harbo blir det Heby kommun som får betala för utredningen, enligt Kaisu Anttila.

Privatpersoner som vill bygga på sin egen mark kan vända sig till Länstyrelsen.

-  Det finns vissa bidrag man kan få, säger Kaisu Anttila till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista