Husägare struntar i avloppslag

1969 kom en lag som sa att hus med rinnande vatten och eget avlopp ska ha ett eget reningsverk kopplat till avloppet. Men idag, 35 år senare, har bara hälften av alla som måste skaffat reningsverk.

Inom Västerås kommun hoppas man att det alla ska följa lagen senast 2010.

- Det har helt enkelt varit en resursbrist hos de nämnder som har hand om frågorna, säger Västerås miljöskyddsinspektör Svante Larsson, och menar att det är bristen på personal som gjort att kommunen inte kunnat kontrollera att husägare följer lagen.

Det som gällt sedan 1969 är att till alla hus med rinnande vatten och eget avlopp ska det finnas en anläggning som renar vattnet innan det går ut i sjöar, åar eller diken eller liknande.

Men det är först nu på senare år som kommunerna har börjat arbeta för att det ska bli så även i verkligheten.

Ungefär hälften av de hus i landet som har eget avlopp har idag också egen vattenrening.

Övriga hälften kan räkna med att de kommande åren lägga ut mellan 20 000 och 60 000 kronor som det kostar att skaffa ett eget reningsverk.

Ett hus kan emellertid stiga i värde med 100 000 kronor när den egna reningen är installerad och klar.

Alla hus med privat avlopp i Västerås ska vara kontrollerade och ha egen rening av avloppsvattnet senast 2010, avslutar miljöinspektören Svante Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".