Mälardalens högskola.

Satsningar gav fler sökande på MdH

"Konkurrensen hårdnar"
1:09 min

Rekordmånga i Sverige vill börja studera på ett universitet eller en högskola till hösten. På Mälardalens högskola har man satsat på att få fler ansökningar till vissa utbildningar och lyckats.

340 000 personer har sökt till högskolor och universitet i Sverige till i höst, vilket är rekord jämfört med tidigare år.

Även på Mälardalens högskola har ansökningarna till hösten ökat, med 7 procent närmare bestämt. Populärast är socionomprogrammet tätt följt av sjukgymnastprogrammet och sjuksköterskeprogrammet.

Enligt Eva Ekstedt Salsman, chef studentcentrum på MdH kan det bland annat bero på att socionomprogrammet är nytt på skolan. Men också att man gjort riktade satsningar på utbildningar som tidigare haft få förstahandssökanden. Det handlar framför allt om utbildningar med naturvetenskaplig och datatekninsk inrikting.

– Framför allt har vi sökt upp gymnasieskolor med liknande inriktningar och gjort satsningar på att få dem att söka.

Satsningarna har gett resultat och utbildningarna har fått fler förstahandssökanden till hösten. Samtidgt hårdnar konkurrensen om studenterna bland lärosätena i Sverige, säger Eva Ekstedt Salsman.

– Dels handlar det om att årskullarna minskar och samtidigt också om att man avgiftsbelagt utbildningar för utländska studenter. Så det finns färre studenter att rekrytera ibland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".