Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höjda bygglovstaxor väntar

Bygglovastaxorna höjs på grund av merarbete
1:30 min

Du som ska bygga och ansöka om bygglov efter den andra maj kan räkna med höjda taxor. Då skärps nämligen plan- och bygglagen vilket innebär merarbete för de som arbetar med bygglovsärenden i kommunerna.

Och för att få betalt för merarbetet kommer kommunerna att höja avgifterna.

– Det ställs väldigt stora förväntningar på kommunerna och byggnadsnämnderna, framförallt med olika nya arbetsuppgifter som ska se till att den som söker får bättre service.

Handläggningstiden ska förkortas, inspektörer ska besöka byggarbetsplatser och man ska inte kunna starta sitt bygge utan att vi har gett startbesked. Och allt det här innebär egentligen att vi ser att vi behöver anpassa den nya taxan efter de nya tillkommande arbetsuppgifterna, säger Vesna Kranjec, bygglovschef på Västerås stad.

Sveriges kommuner och landsting har räknat ut att lagförändringen innebär mellan 20 och 25 procents merarbete för kommunerna.

Och för att klara av det måste kommunerna utöka personalresurserna. Det i sin tur innebär ökade kostnader som till största del ska täckas av avgifterna för bygglov och därför måste taxorna höjas.

Här i länet tänker Surahammars kommun höja bygglovstaxan med 35 procent och Sala och Västerås är på samma linje med en höjning på mellan 25 och 30 procent.

Och Vesna Kranjec, bygglovschef i Västerås, räknar med att många kommuninvånare kommer att reagera på höjningen.

– Ja, jag tror det. Det är alltid så att man först och främst ser sin plånbok. Man ser inte lika mycket som vi gör på nyttan som de nya reglerna kommer att innebära, säger Vesna Kranjec.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".