Dålig hygien på restauranger i Sala

När Sala kommuns livsmedelsinspektör kom på besök fick en av fjorton restauranger godkänt. Ingen av de åtta undersökta pizzeriorna klarade sig och inte heller de två gatukök som kontrollerades.

I de flesta fall är det för höga halter av vissa bakterier som är felet.

De som fick underkänt får nu en månad på sig att åtgärda bristerna och sen blir det återkontroll.

Det är livsmedelsverket som har satt upp regler för hur mat får hanteras och livsmedelsinspektören Magdalena Goczkowska berättar att hon har en lista att gå efter som gör kontrollerna rättvisa. Dessutom kommer hon oanmäld till alla. All information om vad som gäller finns tillgänglig för restaurangägare via livsmedelsverket.

- Man kan jämföra livsmedelsverkets checklista med bilprovningen. När du besiktigar bilen ser du till att bilen är i bästa skick för att inte få anmärkningar. På samma sätt kan restaurangägarna kolla att de följer alla råd så att de inte får anmärkningar när vi kommer på besök. Tyvärr förekommer det alldeles för många avvikelser när vi gör inspektioner, säger Magdalena Goczkowska.

Magdalena Goczkowska tycker också att konsumenterna har ett ansvar att hjälpa till med det här och till exempel klaga hos restaurangen när något är dåligt eller höra av sig till kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista