Per Tunander, klubbdirektör i Västerås friidrottsklubb, här i Västerås friidrottshall.

Ny förståelse för Patrik Sjöbergs ilska

"Man sa att Patrik var så förbannad på honom"
1:52 min

Höjdhopparen Patrik Sjöbergs avslöjande att han utnyttjats sexuellt av sin tränare Viljo Nousiainen chockar Per Tunander, klubbdirektör i Västerås friidrottsklubb och själv tränare för en grupp 14-åringar. Nu förstår han varför Sjöberg alltid var arg på sin tränare och inte verkade tacksam.

– Jag har ju träffat Viljo ett antal gånger så det här var ju en chock. Det här finns ju i samhället men som tränare inom friidrotten blir jag väldigt illa berörd av det här, säger Per Tunander.

Han har aldrig hört några rykten om Viljo Nousiainen, men säger att det pratades mycket om att Patrik Sjöberg alltid var så arg på honom, att han inte var tacksam.

– Nu förstår jag ju varför, säger Per Tunander.

Per Tunander hoppas att idrottsvärlden i framtiden ska få kolla upp de vuxna som vill hjälpa till och träna barn och ungdomar, för att undvika att pedofiler kan jobba med barn:

– Jag skulle vilja att vi fick kolla att de inte har ett belastningsregister. Idag är vi bara tacksamma för att folk vill hjälpa till och träna barn och ungdomar eftersom det står många ungdomar i kö.

Han tycker att föräldrar ska ha lite koll på barnens tränare och följa med på träningsläger och liknande för att se hur de är med barnen.

Enligt honom är pedofiler och övergrepp på barn ingenting man pratar om när man utbildar ledare inom idrotten.

– Ingenting. Inte ett dugg. Men det är bra att det kommer upp det här, att det pratas om det. Jag hoppas att det avskräcker några, säger Per Tunander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".