Kackerlackor följer med ölen hem

Det finns risk att få oönskade fripassagerare med sig hem från semestern. Kackerlacks-ägg kan nämligen följa med den öl vi köper med hem. I små kapslar kan äggen sedan ligga och vänta på att kläckas...

Köper du stora mängder öl utomlands ska du titta igenom den noggrant innan den ställs i källaren. För det kan finnas med en eller flera kaplslar fulla med kackerlacks-ägg som väntar på att få kläckas inne värmen.

- I så fall tar det ungefär tre veckor tills omkring 50 kackerlackor springer omkring i källaren, säger Jan Skoglund, inspektör på Svenskt Skadedjursskydd i Örebro.

Antalet kackerlackor har ökat i Sverige det senaste året. På  Svenskt Skadedjursskydd tror man att det beror på att kackerlackorna helt enkelt följer med ölen hem från till exempel Danmark och Tyskland.

- Vi tror att det går till på det viset, eftersom det har utökats så mycket som det har gjort. Det har ju varit bra ända sedan då när vi inte fick ta med så mycket öl ifrån utlandet, säger Jan Skoglund till P4 Västmanland.

Flera kackerlacks-fall har inträffat i mellansverige. Men än så länge är det här (tack och lov) ganska ovanligt i Västmanland.

För att vara säkrare på att slippa kackerlackorna ska man förvara ölen kallt, så att de eventuella äggen inte kläcks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista