Hur många flaskor hamnar hos tonåringar i morgon kväll? Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.

Kampanj mot langning inför Valborg

Langningen ska stoppas
1:39 min

Lagom till Valborg startar en kampanj för att minska fylleriet bland tonåringar. Det sker på flera håll runt om i länet. Polisen och socialtjänsten är två av aktörerna bakom kampanjen.

Jag tycker det är ett alldeles utmärkt initiativ faktiskt. Det är många ungdomarna som man kanske kan förhindra första fyllan på. Det säger Jan Bjellerstedt, här på systembolaget i Västerås.

Den här kampanjen inför valborg pågår på flera fronter. I skolor i Västerås har man skickat ut mejl till föräldrar och uppmanat dem att inte langa och att hålla koll på sina ungdomar.

I morgon på Valborgsmässoafton kommer polisen att finnas på festplatser och hälla ut alkoholen för ungdomar, och även kontakta socialen i de fall där unga umgås alltför mycket med alkoholen. Man sätter även upp affischer och delar ut foldrar.

Valborg är en stor helg då många tonåringar blir fulla för första gången i livet. Man vet att om alkoholdebuten kommer senare minskar risken för sjukdomar och missbruk senare i livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".