Svenskar ska jaga fuskare i Aten-OS

Sex svenskar kommer att utföra dopningstester på OS-idrottarna i Aten. Grekland har nämligen begärt hjälp från bland annat Sverige, berättar västeråsaren och dopningsexperten Jan Engström.

Sverige kommer att spela en central roll i jakten på fuskare under OS i Aten i augusti. Sex svenska dopningskontrollanter ska nämligen utföra dopningstester på OS-idrottarna.

- Grekland har begärt hjälp av ett antal nationer, däribland Sverige, säger västeråsaren Jan Engström, som sitter med i Riksidrottsförbundets antidopinggrupp.

Att just Sverige tillfrågades tror Engström till stor del beror på erfarenheten.

- Vi har hållit på väldigt länge och har ganska bra ekonomiska resurser, så vi har kunnat driva ett bra antidopningarbete, säger Jan Engström till P4 Västmanland.

- Det är ju trevligt att vi får en sådan förfrågan, och framför allt kul att skicka ner de där sex, som tycker att det ska bli fantastiskt spännande och kul. Få uppleva ett olympiskt spel på plats, det är få förunnat!

Västeråsaren Jan Engström har varit med och plockat ut de sex svenska dopningskontrollanterna som får åka till OS i Aten:

  • Tommy Forsgren, Stockholm, Riksidrottsförbundet
  • Ann-Britt Frisk, Falun, Dalarnas Idrottsförbund
  • Inger Rommedahl, Järbo, Gästriklands Idrottsförbund
  • Anita Nilsson, Fjärås, Hallands Idrottsförbund
  • Rolf Bodin, Malmköping, Södermanlands Idrottsförbund
  • Erik Andersson, Göteborg, Västsvenska Idrottsförbundet

I Aten får svenskarna sällskap av funktionärer från bland annat Norge och Australien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista