"För höga krav inte orsak till att restauranger i Sala blir underkända"

Att bara en av 14 inspekterade restauranger i Sala klarade Livsmedelverkets krav, kunde P4 Västmanland rapportera igår. Men livsmedelsinspektören i Sala tror inte att det dåliga resultatet beror på att kraven är för höga.

Igår rapporterade P4 Västmanland att bara en av 14 restauranger i Sala klarade Livsmedelverkets krav vid inspektion.

Men att kraven skulle vara för höga, det tror inte Magdalena Goczkowska, livsmedelsinspektör i Sala.

- Jag tror snarare att man inte tänker på att det finns brister i lokalen; man bli hemmablind, säger hon.

Magdalena Goczkowska berättar att man tittar på halterna av bakterier i maten. Det behöver inte vara farligt höga halter för att det ska bli anmärkning - det räcker att det är över Livsmedelsverkets gräns. De flesta bakterier är heller inte farligare än att de i värsta fall gör att man blir dålig i magen.

Man tittar också på om det finns en separat personaltoalett, att man där kan tvätta händerna ordentligt, att de anställda har arbetskläder och så vidare.

Magdalena Goczkowska påpekar att hon ju både jobbar för allmänheten, för att vi inte ska bli sjuka, men också för restaurangägarna, för att de ska kunna erbjuda säkra och bra produkter.

- Det alldeles för många avvikelser. Den springande punkten är att man saknar egna kontrollprogram, säger Magdalena Goczkowska till P4 Västmanland.

Bemötandet vid inpektionerna varierar:

- En del är väldigt positiva till besöket, men så fort man hittar avvikelser blir de mindre trevliga, kan man säga. De funderar om jag vill att de ska flytta eller sluta jobba i Sala. Men det är lokalen jag kontrollerar, inte personerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".