Fagersta kommun hotar stationshusets ägare med vite, vilket ägaren säger att han vägrar betala.<br>Foto: Marcus Carlsson, SR Västmanland.

Hårdare tag mot Ängelsbergs stationshus

"Vi betalar inte"
1:46 min

Ägaren till Ängelsbergs stationshus måste betala 50 000 kronor i vite om han inte visar hur han ska återställa byggnadsminnesskyddad inredning som rivits i huset. Det har Fagersta kommun beslutat.

– Det här är ju ett kulturminneshus. Det är ju fantastiskt vackert och han går in och river trots att vi har talat om att det inte är korrekt, menar Ann-Christine Andersson, ordförande i Fagerstas miljö- och byggandsnämnd.

När ägaren Dorian von Aescher köpte Ängelsbergs stationshus var det vattenskadat och drabbat av mögel och hussvamp. Trots att delar av huset har ett byggnadsminnesskydd har han rivit ut det mesta av insidan för att bygga en konsertsal, ett café och ett museum där. Allt i ett projekt om att göra Ängelsberg till ett kulturcentrum.

Att skyddade delar rivits ut bryr sig Dorian von Aescher inte om och han tycker att vitesföreläggandet är nonsens.

– Vi betalar inte, för vi är inte skyldiga dem någonting. Jag är inte intresserad av deras q-märkning och byråkratiska protokoll. Jag är intresserad av att genomföra projektet som planerat.

Ann-Christine Andersson vill ändå att den nu förstörda inredningen återställs.

– Jag hoppas att det här slutar på ett bra sätt, att vi får behålla vårt vackra hus i Ängelsberg och att det återställs.

Skulle man återställa den gamla trappen och biljettluckan menar Dorian von Aescher att han spikar igen fönstren och aldrig öppnar huset för allmänheten.

– Om de bygger en ny trappa och biljettlucka har de en trappa och biljettlucka från tjugohundratalet, utan historiskt värde och som ingen kommer att se. Så vad är poängen med det?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".