Dålig samordning i multisjukas vård

"Sjukdomsbilden förvärras"
1:34 min

När 20 äldre multisjuka västeråsare kartlagts under ett och ett halvt år syns en tydlig bild av att det saknas en övergripande koll för deras vård. Något som kan leda till att redan sjuka blir ännu sjukare.

– Här finns det systemfel som vi kan påvisa, säger Västmanlands kommuner och landstings utvecklingsledare Sven-Erik Henriksson.

Landstinget, Västerås stad och Västmanlands kommuner och landsting har gjort den här kvalitativa kartläggningen där man tittat på ett litet antal personer, men tittat väldigt detaljerat. Hos de 20 äldre multisjuka, som har minst tre olika sjukdomsdiagnoser, har man tagit del av all form av vård och omsorg som de varit i kontakt med under ett och ett halvt år.

Trots att de behandlats för flera olika sjukdomar har vården alltså inte haft något samlat grepp, utan behandlat varje del för sig, utan tillräcklig kontakt mellan de inblandade. Något som kan orsaka mer lidande, menar Sven-Erik Henriksson.

– Den sjukdomsbild personen har kan förvärras på grund av bristerna. Så att själva systemfelet kan generera multisjukdom eller förstärkning av sjukdomsbilden. Vi ser att det förekommer brister i läkemedelsbehandling, vilket kan ge biverkningar som försätter personen i ett sjukare tillstånd än det hon befinner sig i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".