1 av 3
Många uteserveringar i Västerås har redan öppnat.
2 av 3
Monica Westlund på tekniska nämndernas stab i Västerås.
3 av 3
Inge Sandin, ordförande i Handikappföreningarna i Västmanland.

Uteserveringar blir mer tillgängliga

"Anpassningen har gått bra"
1:45 min

Nu i dagarna öppnar de flesta uteserveringar runtom i länet. Nytt för i år i Västerås är att i princip alla serveringar kommer vara tillgängliga också för funktionshindrade.

Västerås stad har den senaste tiden aktivt satsat på att få restaurangerna att anpassa sig till funktionshindrade. Det som tidigare varit de största hindren för funktionshindrade på uteserveringarna har varit de upphöjda trägolven.

– De är nästan omöjliga att ta sig upp på för en rullstolsburen person, säger Monica Westlund på tekniska nämndernas stab i Västerås.

Enligt en ny lag från förra året måste alla offentliga platser var tillgängliga för funktionshindrade. Västerås stad har därför inventerat alla de 57 uteserveringarna i kommunen genom att en grupp med funktionshindrade varit ute och testat dem.

– Restaurangerna har varit väldigt samarbetsvilliga, så det här gått bra att få dem att göra om.

I de fall som det inte gått att ta bort de uppbyggda altanerna så har restaurangerna i stället hittat lösningar med ramper eller ombyggnad. Det gör att några av de mest populära uteserveringarna i city nu också blir tillgängliga för funktionshindrade.

Inge Sandin, ordförande för handikappföreningarna i Västmanland, är positiv men vill inte ropa hej riktigt ännu. Föreningen kommer ha koll på uteserveringarna framöver och se om de verkligen är anpassade.  

– Jag önskar ju bara att det ska bli bättre så att våra medlemmar kan få komma ut och ha det mysigt som alla andra människor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".