Ulrika Dalenstam, fackordförande Teater Västmanland, kämpar mot vad hon tycker är ett dåligt förslag till besparing.

Teatern vill säga upp skådespelare

"Det kommer inte fungera hos oss"
1:36 min

Bara två fasta skådespelare. Så kan det komma att se ut på Teater Västmanland när förhandlingarna om besparingar är klara. Det är arbetsgivarens förslag inför de centrala förhandlingarna. En konsultrapport som facket tagit fram är kritisk till förslaget.

– Om vi nu ska förverkliga visioner om att göra fyra produktioner per spelår, flera soppteatrar, gästspel så behöver vi rätt stort gäng av fasta skådespelare, teknisk personal... och vi motsätter oss det här förslaget som ledningen lagt fram. Det säger Ulrika Dalenstam, Fackligt ombud för Teaterförbundet på Teater Västmanland.

Ledningens förslag går ut på att säga upp 11 fast anställda; det handlar om såväl skådespelare, administration som tekniker. Kvar skulle då bara bli 18 fast anställda plus teaterchef.

Men den totala budgeten vill inte ledningen skära ner på. I stället för den fasta personalen vill man kunna hyra in tillfällig personal, till exempel skådespelare.

Någon verksamhetsplan eller ekonomiska kalkyler som beskriver hur verksamheten kan komma att se ut har dock inte ledningen tagit fram, vilket fackets konsultrapport är kritisk mot.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".