Fler satsningar utlovas för att Västerås centrum ska bli mer attraktivt

Västerås Citysamverkan lovar fler satsningar i centrum

"Vi vill något större"
1:42 min

Idag presenterades en satsning på stadskärnan i Västerås. Det är Västerås Citysamverkan som nu håller på och tar fram en utvecklingsstrategi för centrum. Vad det kommer att innebära konkret kommer att presenteras om några veckor.

På en presskonferens idag presenterades ett arbete med att ta fram en utvecklingsstrategi för Västerås centrum. Det man utgår ifrån är Västerås Stads vision "staden utan gränser", där man beskriver hur det ska vara att leva i Västerås år 2026.

Några konkreta planer presenterades dock inte idag, utvecklingsstrategin ska vara klar om några veckor och innehålla över tusen projekt. Där ingår dock inte bara nya projekt, utan också sådana som redan är påbörjade, och det handlar inte bara om stora projekt, såsom gå-city" i Västerås centrum eller sandstranden som planeras vid Lögarängen säger Maria Fors, vd på Västerås Citysamverkan.

– Det är alltifrån sådana projekt till påskfjädrarna på stan, allt som ökar attraktiviteten ingår i den här utvecklingsstrategin – stort och smått, säger Maria Fors.

Stadsdirektör Monica Eriksson säger att man kommer att arbeta mer kraftfullt nu än tidigare. Men frågan är hur – Västerås Citysamverkan, där handlarna och fastighetsägarna i city samarbetar med Västerås Stad, har funnits sedan 1997.

– Det har det gjort, men vi har kanske inte jobbat på det här systematiska sättet utan vi har jobbat kanske lite mer var för sig. Nu vill vi kraftfullt gå ihop och vi tror också att det blir synergier utifrån ett arbete där alla drar åt samma håll, säger Monica Eriksson.

En förhoppning med det här arbetet är att Västerås ska vinna tävlingen "årets stadskärna" år 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".