Sjukhuset i Västerås / Foto: Camilla Olsson / SR Västmanland.

Kritik mot läkarkläder i matsalen

"Ingen större smittokälla"
1:38 min

Läkare borde byta om när de går och äter lunch – den uppmaningen kommer från moderaten Sten Linder som sitter i landstingsfullmäktige och folkhälsoutskottet.

Sten Linder brukar själv äta lunch i sjukhusets matsal i Västerås och har reagerat på att läkare och annan sjukvårdspersonal kommer med vita arbetskläder och äter.

– Ibland ser man också ett stetoskåp som tittar fram ur fickan.

Sten Linder ifrågasätter också de hygienska förhållandena i det café som även är öppet för allmänheten och dit läkarna också brukar komma i sina vita kläder.  

Sjukvårdspersonalen borde alltså byta om till sina vanliga kläder när de går och äter, tycker moderate landstingsledamoten Sten Linder. Men Birgitta Olofsson vård- och hygienläkare och överläkare vid infektionskliniken, ser inte det här som någon större smittokälla.

– Vi byter kläder varje dag och har vi direktkontakt med patienter har vi skyddsrock eller förkläde på oss. Däremot kan jag hålla med om att man inte borde ha stetoskåp med sig i matsalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".