Pia Åkerman-Axelkvist på Köpings kommun

"Vi kan inte säga att vi vill ha svensk mat"

"Svårigheten är själva upphandlingsskedet"
1:17 min

Flera grisföretagare vill att Köpings kommun ska ställa högre krav på djurskydd när de upphandlar mat till kommunens verksamheter. Pia Åkerman-Axelkvist, som är ansvarig för skolrestaurangerna i Köpings kommun, säger att svårigheten är vid själva upphandlingsskedet.

– Vi får ju inte gå ut och fråga på svenska produkter vilket begränsar det här stort. Vi kan inte säga att vi vill ha svensk mat, då sätts konkurrensen ur spel, säger hon.

I förra upphandlingen sa Köping att köttet ska ha producerats med en djurskyddsnivå som motsvarar svensk lag. Men om man kan fråga så är inte helt klarlagt, och det blir det först om det prövas i domstol.

Bakom den hårda upphandlingslagen ligger tanken att det ska vara fri konkurrens, och kommunen ska inte kunna välja helt godtyckligt var man köper in sin mat. Och visst finns det fördelar med lagen om upphandling, säger Pia Åkerman-Axelkvist.

– Det ska ju öppna upp för alla att kunna svara på en förfrågan.

Hur går tankarna inför nästa upphandling?

– Vi ser över nu vilka behov vi har och sedan får vi väl titta på vilka specifika krav vi kan ställa när det gäller djurskydd och annat, säger Pia Åkerman-Axelkvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".