Allt fler hatbrott mot homosexuella

Dubbelt så många homo-, bi- och transsexuella idag som för åtta år sedan uppger att de har utsatts för hatbrott.

Det visar ett första resultat av en enkät som Kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet har gjort.

Ordföranden för Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, i Västmanland, Benny Hermansson, tror inte att samhället har blivit mer intolerant utan att homo-, bi- och transsexuella har blivit modigare. Inte minst på grund av att lagen om hets mot folkgrupp skärptes 2002.

- Jag själv kom inte in på en krog i Sala där jag bor därför att ägaren srek inga bögar här, men jag har gjort en polisanmälan, som åklagaren tänker gå vidare med, säger han.

2000 av RFSLs medlemmar har fått frågan om de någon gång under de senaste åtta åren utsatts för brott på grund av sin sexuella läggning. I år svarade hälften ja. För åtta år sedan var det en fjärdedel, men Benny Hermansson tror inte att det är brotten som har ökat, utan att skärpningen av lagen om hets mot folkgrupp 2002 har stärkt de homo-, bi- och transsexuella, även om lagen ännu inte omfattar alla.

- Att fler anmäler tror jag beror på att man är mer upplyst och sedan den här lagen om diskriminering, där vi homo- och bisexuella ingår, inte transsexuella, då man fått mer råg i ryggen och stöttning av samhället, säger Benny Hermansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista