Värdetransportrånare inför Svea Hovrätt

Idag tas målet gällande värdetransportrånet på Gryta i Västerås upp i Svea Hovrätt. Tre män dömdes för inblandning i rånet och i tingsrätten dömdes de tre männen till fängelse.

Det var i november 2003 som väktare överfölls när de skulle fylla på en uttagsautomat på Gryta i Västerås, två rånare hade förberett rånet genom att göra ett hål i byggnaden och de överraskade väktarna när de började med påfyllningen av pengarna i uttagsautomaten. Rånarna utsatte väktarna för pistolhot och band dem och försvann sedan med pengarna - dryga 1,5 miljon kronor.

Pengarna ska sedan ha lämnats över till en tredje person som förvarade pengarna och när de två rånarna inte fick tillbaka pengarna hotade de honom och hans familj.

Rånet av pengarna och hoten gjorde att tingsrätten valde att döma de två rånarna till fem års fängelse vardera, de dömande punkterna var bland annat grovt rån, olaga hot och vapenbrott.

Den tredje personen dömdes för olaga hot och häleri till fängelse i ett år och två månader. De tre personerna har alla tre valt att överklaga domen och idag klockan 09.30 inleds förhandlingarna i Svea Hovrätt. Förhandlingarna beräknas ta 7 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".