Inbrottsvåg i norra länsdelarna

Nio villainbrott och 22 bilinbrott i Sala- och Hebyområdet. I förra veckan var det fyra hus i Tärnsjö och Östervåla som drabbades. Nu varnar polisen för en stöldvåg och hoppas på tips från allmänheten som kan hjälpa dem få stopp på inbrotten.

Mikael Lindberg, kriminalinspektör på Salapolisen och samordnare för utredningarna, säger till P4 Västmanland att det kan vara samma personer som ligger bakom flera av stölderna.

- Vi har fått vissa indikationer på att det finns professionellt bakom. Men det finns inget som säger att allt är det, utan det finns säkert vanliga narkomaner som rör sig i området. Vi försöker kartlägga händelserna nu. Vi har kontakt med omkringliggande distrikt och kollar kända brottslingar, berättar Mikael Linberg.

Vad ska man göra då för att skydda sig mot inbrott? Viktigast är att investera i bra lås och även larm om man har mycket av värde hemma, säger Mikael Lindberg.

- Och det är väldigt viktigt att man pratar med sina grannar. Att de tömmer brevlådan, kanske parkerar bilen på ens uppfart så att det inte märks att man är bortrest. Man kan lämna en radio på till exempel, säger Mikael Lindberg.

Han medger också att man inte kan hinna patrullera hela det stora område som hör till Sala och Heby.

- Det är ju inte polislöst i Heby-Östervåla. Men det är klart att personalstyrkan inte är full nu även om inte alla har semester samtidigt och det finns färre poliser där i vanliga fall, så det blir ännu färre under sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".