Folkpartiet vill ha parallell valuta i Västerås. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Euro i Västerås?

"Det ska visa att Västerås är en stad i världen"
1:26 min

Vill du kunna betala taxin eller lunchen med euro i Västerås? Det tycker Folkpartiet att man ska kunna göra. Folkpartiet har lämnat in en motion med förslaget till fullmäktige.

Därför har en motion lämnats in till kommunfullmäktige om att införa euro som ett parallellt betalningsmedel redan vid årsskiftet.

– Det är tänkt att det ska visa att Västerås är en stad i världen, säger Ragnhild Källberg, oppositionsråd för Folkpartiet.

Vid folkomröstningen om att byta valuta till euro 2003, så var det jämnt i Västerås mellan ja- och nejrösterna. Folkpartiet vill få fram en ny folkomröstning och vill fram tills dess införa euro som parallell valuta i Västerås. Någon riktig efterfrågan från till exempel restaurangägare har inte funnits.

– Nej det har inte varit så att man uttryckt en önskan på det viset men jag vet inte om så många vet att man kan ha parallell valuta, säger Ragnhild Källberg.

Daniel Karacan äger restaurangen Bredbar, och han har varit med om att kunder velat betala med euro. Han är positiv till motionen.

– Jag tycker idéen är kanon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".