Pia Nilsson (S), Roger Haddad (FP) och Staffan Anger (M)

Debatt om inkomstklyftor

Kort utdrag ur debatten om inkomstklyftor
1:34 min

Under eftermiddagen debatterade några lokala riksdagsledamöter de ökande inkomstklyftorna i samhället.

– Ett splittrat land och en splittrad stad är inte bra, men jag vill gärna understryka att de här jobbskatteavdragen vi gjort centralt har ökat möjligheterna för låginkomsttagare att tjäna upp till en månadslön mer varje år när vi har ändrat på dem, så att det finns väldiga möjligheter att fortsätta och det ser bra ut framöver också, säger Staffan Anger (M).

Vad säger du Pia Nilsson (S)?

– Det här är ju fascinerande att höra, Staffan Anger pratar om jobbskatteavdrag som den universella lösningen till alla problem som finns och lösningen är definitivt inte det.

Vad är lösningen då?

– Vi kommer sannolikt inte säga ja till ett femte skatteavdrag, de 15 miljarderna kommer vi att använda till riktade insatser för att barnen och föräldrarna som bor på Råby och andra områden där inkomstskillnaderna är stora ska få det bättre.

– Vi kommer att vända på varenda sten och till höstens budgetmotion kommer vi bli mer tydliga om exakt vad vi kommer att göra, säger Pia Nilsson.

Roger Haddad (FP), vill ni ändra på det här med inkomstskillnaderna?

– Det absolut viktigaste uppdraget är att bryta de här människornas utanförskap.

Hur ska det göras?

– Det här handlar om utbildning för att öka deras kompetens och att faktiskt få de lediga jobb som finns, men låt mig också säga att vi har bedrivit en helt annan integrationspolitik än Socialdemokraterna, det vill inte Pia Nilsson beröra.

– Råby är just ett sådant utanförskapsområde som under många år inte fick den uppmärksamhet som behövdes när det gäller bostadsbyggandet, trygghetsinsatser och skolans kvalitet, säger Roger Haddad (FP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".