Oro inom LRF i Västmanland

Ett förslag som gör spannmåls-, mjölk- och köttbönderna till förlorare, och bönder med betande djur till vinnare oroar LRF i Mälardalen.

I februari kom ett förslag från regeringen om ny reform för jordbruket, och nu i augusti ska man fatta beslut om reformen som syftar till en grundlig omstrukturering av jordbruket.

Förslaget innebär att spannmåls-, mjölk- och köttbönderna förlorar i bidrag, medan de som vårdar naturen med betande djur är vinnarna.

Inom Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, i Mälardalen är man orolig för vad följderna kommer att bli, och kommer därför att försöka påverka beslutet.

- För mig som är spannmålsodlare blir det en halvering av inkomsten. Västmanland drabbas särskilt hårt eftersom vi har många spannmålsbönder i länet och lite djur, säger lantbrukaren Ove Fellin på Tistersta Gård utanför Köping, också medlem i LRF Mälardalens styrelse.

Nu ska LRF Mälardalen skicka en skrivelse till sin riksorganisation och även till jordbruksdepartementet, där man vill upplysa om hur Mälardalen drabbas hårdare än andra områden.

Man kommer eventuellt också att kontakta EU-kommissionen, berättar Ove Fellin.

Enligt förslaget kan stöd betalas ut utan krav på produktion för att främja vall och beten.

- Om inte bönderna tycker att det är sund politik att få bidrag för att inte bruka marken, tror jag inte att reformen kommer att bli långlivad. Skattebetalarna kommer inte att gå med på det om inte bönderna gör det, säger Ove Fellin till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".