Unga riskerar skador på sommarjobbet

1:33 min

För många unga innebär sommarjobbet det första arbetstillfället – men ibland också risker att skada sig eller i värsta fall omkomma. Arbetsmiljöverket ska nu därför besöka en lång rad arbetsplatser i Västmanland.

Inom kort startar säsongen för sommarjobb och många unga får sin första erfarenhet från arbetslivet.  Just därför är ungdomar en utsatt grupp vad det gäller skador i arbetet, säger Ing-Marie Bjurstedt,  arbetsmiljöinspektör i Västerås.

– Man har inte de kunskaper som man får efter att ha jobbat en längre tid.

– Det är ju viktigt att unga får en bra första kontakt med arbetslivet, säger hon.

Enligt Arbetsmiljöverket har tjugo ungdomar runt om i Sverige omkommit i arbetsplatsolyckor de senaste tre åren, och 9000 skadats så allvarligt att de blivit sjukskrivna.

Inför sommarsäsongen kommer nu Arbetsmiljöverket besöka ett 50-tal arbetsplatser här i länet, som exempelvis campingplatser, sommarrestauranger och kommunala parkförvaltningar. Bland annat kommer man att titta på om arbetsgivarna gjort riskbedömningar´.

– Det är viktigt att man har identifierat om det finns arbetsuppgifter som inte är lämpliga för den här nya unga människan på arbetsplatsen.

– Samtidigt ska man ha kontrollerat att det finns den eventuella skyddsutrustning som behövs.

En som haft ett lite riskfyllt – om än nog så trivsamt – sommarjobb är 18-årige Jaqueline från Västerås. Hon jobbade på en båtmack och där var det en hel del skador.

– Det var lätt att ramla och göra illa sig eller att man blev påkörd av båtarna, säger hon.