ABB har vänt förlust till vinst

Det går bra för ABB, visar den senaste kvartalsrapporten som presenterades idag. Både resultatet och försäljningen har förbättrats, och även orderingången ökar kraftigt.

ABB gjorde en vinst på 650 miljoner kronor under det andra kvartalet i år. Under samma period i fjol blev det en förlust på ungefär 400 miljoner kronor.

Också försäljningen har ökat lite, och orderingången ökade med 17 procent.

- Det beror på att marknaden har förbättrats i hela världen, att ABB har koncentrerat sig på sina kärnverksamheter och att besparingsprogrammen nu ger effekt, säger chefen för svenska ABB Sten Jakobsson till P4 Västmanland.

Det är särskilt bolagets kärnverksamheter - automation och kraftöverföring - som går bättre. De verksamheterna gynnas framför allt av en stark konjunktur i Asien; orderingången där fördubblades under kvartalet. Bland annat fick bolaget en order på över tre miljarder kronor till det kinesiska dammprojektet Three Gorges.

Däremot dras resultatet ner av dotterbolag som ABB har sålt, eller vill göra sig av med. Det handlar till exempel om bolagets olje- och gasenhet. Utan de verksamheterna hade resultatet varit 300-400 miljoner kronor bättre.

Några nyheter om den segdragna asbesttvisten i USA lämnar ABB inte. Ledningen hoppas att tvisten snart ska vara över, men företagets förslag till lösning har överklagats, och ligger fortfarande i amerikanska domstolar för prövning.

Under kvartalet betalade bolaget ut över 200 miljoner kronor till amerikaner som anser sig fått asbestskador av ABB:s produkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista