Kritik i Köping mot friskola

1:33 min

Bolaget Kunskapsakademin vill starta en friskola i Köping till höstterminen 2012. Kommunen är mycket kritisk i sitt remissvar och tycker att Skolinspektionen bör avslå ansökan.

– Vi tycker att det är en ganska oseriös ansökan. De har ingen skola i dag och har inte ens f-skattsedel, så det känns bara som att man är ute efter att tjäna pengar, säger Roger Eklund, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Roger Eklund och majoriteten i nämnden är mycket kritisk till den ansökan som lämnats in till Skolinspektionen. Tre ledamöter, från Moderaterna och Centerpartiet, reserverade sig och tycker att friskolan ska få etablera sig.

Det är inte första gången som en friskola ansöker om att starta i Köping. 2005 kom en ansökan som kommunledningen även då var väldigt negativ till och som till slut stoppades.

– Vi gjorde ju rätt då. Där såg man verkligen hur politiskt det kan bli runt en friskola, säger Roger Eklund.

Men han stänger inte dörren helt för friskolor i Köping.

– Om någon skulle komma med en seriös ansökan och titta på en lokal och kanske har en annan pedagogik, då fick man göra en seriös bedömning. Nu känns det som att det är många lycksökare i den här branschen.