Rymlingarna hade mobiltelefon inne på anstalten

Tre av de fyra rymlingarna från Hall-anstalten är fortfarande på fri fot. Och det är nu bekräftat att rymlingarna haft tillgång till mobiltelefon.

Efter fritagningen på Hall-anstalten igår natt är tre av de fyra rymlingarna fortfarande på fri fot - bland dem livstidsdömde Tony Olsson.

Den fjärde rymlingen, Alfred Sansiviero, greps igår kväll vid Grindsjön söder om Stockholm, nära den plats där flyktbilen hittades. Där har polisen också hittat ett föremål, som undersökts under natten, men polisen vill ännu inte säga vad det är.

Sansiviero har delgivits misstanke om människorov, eftersom de fyra rymlingarna tog en vårdare från Hall-anstalten som gisslan vid flykting. Inledande förhör har hållits på Kronobergshäktet, men inga uppgifter om var de övriga tre befinner sig har kommit fram.

Man misstänker nu att någon ur personalen släppt ut Tony Olsson ur hans cell.

På Halls isolerings-avdelning, där de fyra rymlingarna satt, finns ingen kameraövervakning, ingen natt-personal och inget säkerhetssystem, som registrerar vilka som rör sig på avdelningen.

Och det är nu bekräftat att rymlingarna från Hall har haft tillgång till mobiltelefon. Det säger Mats Ehn, säkerhetschef på Hall-anstalten till Ekot.

Ehn menar att de därmed kunnat planera rymningen med hjälp utifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista