Västerfärnebo

Lasjön avspärrad efter möjligt flygplansfynd

1:38 min

Med anledning av uppgifter om att vraket av ett tyskt militärplan från andra världskriget kan ha hittats på botten av Lasjön i Västerfärnebo, har Polisen i Västmanland beslutat att spärra av sjön.

Avspärrningen görs i avvaktan på att dykare ska kunna undersöka platsen.

Uppgifter om att en tyskt militärplan skulle ha kraschat i sjön har funnits sedan början på 1940-talet då ett badande par uppgav att de sett ett plan störta i sjön.

Håkan Björklund från Oskarshamn är bekant till en familj som för snart 70 år sedan såg ett flygplan hamna i sjön. Han har nu med hjälp av ekolod hittat något som skulle kunna vara det påstådda flygplanet.

– Jag lodade hela sjön i slutet på april så i princip fick jag en fotografisk bild av hela botten. Och jag såg någonting som liknade ett plan, man kan inte riktigt säga att det är ett plan men det är en skrothög som ligger där och som är byggt av människan, säger Håkan Björklund.

– Jag trodde först att det var en segelbåt eftersom två pinnar stack upp från botten, men när jag undersökte det närmare såg jag att det var mycket större.

Den eventuella flygplansmodell som det skulle kunna röra sig om är ganska vanlig, och många flygande sådana finns i dag.

– Jag tror inte att någon skulle vara intresserad, men man måste ju gå ner och se om det finns någon ammunition och kanske kulspruta. Det här är ju en flygplanstyp som kunde ta fyra personer och man vet ju inte om föraren kom undan.

Det ligger ganska grunt, sjön är 10 meter som djupast.

– Man måste däremot ha riktig belysning då vattnet är svart som kaffe, säger Håkan Björklund.