Dömdes för langning till ungdomar

Två män från Västerås - far och son - dömdes i dag för att ha sålt stora mängder alkohol till ungdomar. De döms till villkorlig dom med samhällstjänst.

De båda männen har nekat till brotten, men tingsrätten valde att tro på de många ungdomar som vittnat i målet. Det handlar om ett 20-tal ungdomar i gymnasieåldern som har berättat om hur de köpt stora mängder alkohol, vid till exempel skolavslutningen.

Tingsrätten har även fäst vikt vid bevis i form av mängder av SMS som visar att ungdomar har beställt alkohol av sonen, som varit den drivande bakom försäljningen.

Polisen fick tips om männens verksamhet i fjol vid skolavslutningen. En polispatrull stoppade deras bil på väg från Björnö och upptäckte då alkhol i bakluckan och en del pengar i handskfacket.

I sonens sim-kort till mobiltelefonen hittade man mängder av meddelanden från en månad bakåt i tiden. Där framgick att många ungdomar hade beställt alkohol av 18-åringen. Köparna var i flera fall ännu yngre, vilket gör att tingsrätten rubricerar brottet som grovt.

Brottet skulle ha gett fängelse om inte sonen varit så pass ung. Nu döms han till villkorlig dom med samhällstjänst i stället.

Fadern döms även han till villkorlig dom men han anses bara gjort sig skyldig till olovligt innehav av alkohol. Man kan inte bevisa att han varit med och sålt. Även han döms till villkorlig dom med samhällstjänst.