Danskt åkeri inför rätta i Västerås

1:40 min

Idag hölls rättegången vid Västmanlands Tingsrätt i Västerås mot det danska åkeriföretaget Frode Laursen. Åtalet gäller om Frode Laursen, som bland annat kör åt ICA, utan tillstånd har kört inrikestrafik i Sverige.

Vid rättegången idag visade åklagaren Jens Carlström ett bildspel med kartor över Sverige och Danmark, där han redovisade hur ett antal av Frode Laursens lastbilar rört sig kors och tvärs genom Sverige och när de åkt in och ut ur landet. Den här bevisningen kommer från lastbilarnas GPS-listor och fraktsedlar.

Åklagaren vill på det här sättet visa att det inte bara rört sig om tillåtna tillfälliga transporter, utan att de pågått under en längre tid, och att det därmed rört sig om otillåtna inrikestransporter inom Sverige.

Thorkil Andersen, vd för bolaget Frode Laursen, förnekar brott, och hävdade vid rättegången via sin advokat att det rört sig om just tillfälliga transporter.

Åkeribranchen följer den här rättegången med stort intresse, från svenska åkerier och från fackligt håll hävdar man att Frode Laursen, som bland annat har ett avtal med ICA, dumpar lönerna och kör utan kollektivavtal, och att det är ett hot mot den svenska åkerinäringen.

Anna Ryding, ombdsman på Transportarbetareförbundet i Västerås, var en av dem som följde rättegången idag. Hon har tydligt märkt av branschens intresse för rättegången.

– Det kan man lugnt säga, min telefon har gått varm de senaste månaderna. Man har ett stort intresse, speciellt ifrån åkar-håll kan jag säga, även medlemmar men det är mest åkare som ringer till mig, säger Anna Ryding.